Suomalaiset palvelualan työntekijät lakkoilevat helmikuussaKuva: Markku Ulander/ Lehtikuva

Suomen palvelusektorilla kiehuu, kun noin 10 000 työntekijää valmistautuu kolmen päivän lakkoiluun helmikuun puolivälissä. Palvelualojen ammattiliitto PAM, joka edustaa vähittäiskaupan, ravintoloiden, turvallisuusalan ja kiinteistönhoidon työntekijöitä, ilmoitti tiistaina lakon alkamisesta. Syynä ovat junnaavat neuvottelut työnantajien kanssa palkoista ja työoloista.

Lakko, joka on suunniteltu 14.-16. helmikuuta, kohdistuu suurten logistiikkakeskusten ja alueellisten terminaalien lisäksi vähittäiskauppajätteihin Kesko ja Lidl sekä Postnordin Turun logistiikkakeskukseen. Strategisena siirtona tämä pyrkii häiritsemään toimitusketjuja ja operaatioita, mikä saattaa aiheuttaa tuotepulaa ja palveluviiveitä kautta maan.

PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sallinen ilmaisi pettymyksensä neuvottelujen edistymisen puutteeseen todeten: ”Olemme neuvotelleet kuukausia, mutta työnantajat eivät näytä halukkailta käsittelemään huoliamme paikallaan pysyvistä palkoista ja kasvavista työmääristä. Tämä lakko on viimeinen keino varmistaa jäsenillemme oikeudenmukainen kohtelu.”

Liiton vaatimuksiin kuuluvat palkankorotukset inflaation mukaisesti, työaikojen parantaminen ja paremmat suojatoimet epävarmoja työllisyyskäytäntöjä vastaan. He väittävät, että työnantajien nykyinen tarjous jää heidän odotuksistaan ja ei heijasta elinkustannusten nousua.

Tämä lakko toimii osana laajempaa työmarkkinoiden levottomuutta Suomessa. Suomen Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat myös ilmoittaneet mahdollisista työtaisteluista useilla teollisuudenaloilla, kuten kemikaalit, teknologia ja tekstiilit, jotka ajoittuvat samaan aikaan palvelusektorin lakon kanssa. Tämä yhteistoiminta voi merkittävästi vaikuttaa Suomen talouteen, herättäen huolta mahdollisista häiriöistä ja taloudellisista tappioista.

Hallitus on kehottanut molempia osapuolia löytämään ratkaisun dialogin kautta ja välttämään tilanteen kärjistymistä. Lakon lähestyessä jännitteet ovat kuitenkin korkealla, ja neuvottelujen lopputulos on edelleen epävarma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *