Helsingin Taideviidakko Keväällä: Ihmisen ja Eläimen Syvä YhteysKuva: Aake Kivalo

Helsingin taidemuseo HAM kutsuu tänä keväänä vierailijoita pohtimaan ihmisen ja muun elollisen maailman syvää yhteyttä uusissa näyttelyissään, jotka avautuvat 17. toukokuuta 2024 Tennispalatsissa. Näyttelyt ”Kuka on eläin?” ja ”Opas jälkipäästöiselle lapselle” tuovat esille ihmisen paikan elämän monimuotoisessa verkossa ja korostavat empatian merkitystä nykyajan haasteiden kohtaamisessa.

”Kuka on eläin?” -näyttely, jota kuratoi HAMin oma Sanna Tuulikangas, haastaa käsityksemme ihmisen ja eläimen suhteesta. Tämä pohjoisessa holvisalissa sijaitseva näyttely esittelee 80 taideteosta, jotka on valittu pääosin museon laajasta julkisesta kokoelmasta. Näyttelyssä on maalauksia, veistoksia, installaatioita ja videoteoksia, jotka herättävät ajattelemaan uudelleen suhdettamme eläimiin. Teokset on järjestetty useiden teemojen ympärille, kuten eläinten esittäminen niiden luonnollisissa elinympäristöissä, ihmisen ja eläimen väliset suhteet sekä eläinten hyväksikäytön ja kaltoinkohtelun kriittinen tarkastelu.

Eteläisessä holvisalissa sijaitseva ”Opas jälkipäästöiselle lapselle” on suomalaisen taiteilijan Nastja Säde Rönkön luoma, yhteistyössä pukusuunnittelija Juha Vehmaanperän kanssa. Tämä upottava teos vie katsojat dystooppiseen tulevaisuuteen, jossa ihmisen ja luonnon rajat ovat hämärtyneet. Rönkön asennus koostuu luonnonmateriaaleista ja löydetyistä esineistä valmistetuista veistoksellisista asuista. Nämä arvoitukselliset hahmot, jotka muistuttavat sekä myyttisiä olentoja että ekologisen tuhon selviytyjiä, herättävät pohdintaa nykyisen ympäristöpoliittisen suunnan mahdollisista seurauksista.

Yhdessä nämä kaksi näyttelyä tarjoavat monipuolisen tarkastelun yhteyden ja empatian teemoista. Ne haastavat meitä pohtimaan paikkaamme elämän verkossa ja miettimään, minkälaista tulevaisuutta olemme muovaamassa. Näyttelyt rohkaisevat syventämään ymmärrystämme jaetusta ihmiskunnasta ja vastuustamme kaikkia eläviä olentoja kohtaan.

Kevään näyttelyt merkitsevät myös merkittävää virstanpylvästä HAMille, sillä ne esittelevät lähes 200 teosta museon julkisesta kokoelmasta – suurin koskaan yhdellä kertaa esitelty määrä. Tämä ennennäkemätön hanke korostaa HAMin sitoutumista aarteidensa tekemiseen kaikkien saavutettaviksi ja samalla tuo esiin suomalaisen taiteen rikkauden ja monimuotoisuuden.

HAMin kevään näyttelyt ovat enemmän kuin pelkkiä taiteen esittelyjä; ne ovat kutsuja dialogiin, pohdintaan ja toimintaan. Teosten kautta kävijöitä rohkaistaan tarkastelemaan omia arvojaan ja näkökulmiaan, edistäen yhteisen vastuun tunnetta planeettamme ja sen asukkaiden hyvinvoinnista.

Olitpa taiteen ystävä, ympäristön puolestapuhuja tai yksinkertaisesti joku, joka etsii syvempää ymmärrystä ihmiskokemuksesta, HAMin kevään näyttelyt tarjoavat ainutlaatuisen ja ajankohtaisen mahdollisuuden yhdistyä ympäröivän maailman kanssa ja tutkia empatian muutosvoimaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *