kuinka monta kierrosta putkiteippiä

Putkiteippi, tuo pieni mutta välttämätön työkalu, on tärkeässä roolissa putkiliitosten tiivistämisessä. Se on edullinen ja helppokäyttöinen ratkaisu, joka voi pelastaa monilta mahdollisilta vesivahingoilta kotona ja teollisuuskohteissa. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten putkiteippiä käytetään oikein ja kuinka monta kierrosta putkiteippiä kannattaa käyttää tiiviiden putkiliitosten varmistamiseksi.

Putkiteipin Käyttö: Perusteet

Putkiteippi, tunnettu myös nimellä Teflon-teippi, on ohut, valkoinen teippi, jota käytetään tiivistämään putkien kierteitä. Sen päätehtävä on estää veden vuotaminen liitoksista. Teippiä kierretään putken kierteiden ympärille ennen liitoksen kiinnittämistä, mikä auttaa luomaan vedenpitävän tiivisteen. Tämä on erityisen tärkeää kylmissä suomalaisissa olosuhteissa, missä jäätyminen voi aiheuttaa vuotoja ja putkirikkoja.

Kuinka Monta Kierrosta Putkiteippiä?

Putkiteippiä tulisi käyttää vähintään 3-5 kierrosta, jotta se muodostaa tiiviin ja pitävän liitoksen. Tarkka kierrosten määrä riippuu kuitenkin seuraavista tekijöistä:

1. Putken koko:

 • Pienemmille putkille (alle 1/2 tuumaa) riittää 3-4 kierrosta.
 • Suuremmille putkille (yli 1 tuumaa) tarvitaan 5-6 kierrosta.

2. Teipin leveys:

 • Kapeamman teipin (12 mm) kanssa tarvitaan enemmän kierroksia (4-6) kuin leveämmän teipin (25 mm) kanssa (3-5).

3. Käyttötarkoitus:

 • Jos teippiä käytetään paineen kestävän liitoksen muodostamiseen, tarvitaan enemmän kierroksia (5-7).
 • Yleiseen tiivistämiseen riittää 3-5 kierrosta.

4. Teipin laatu:

 • Erilaisten putkiteippi-tyyppien ominaisuudet vaihtelevat. Tarkista teipin pakkauksesta valmistajan ohjeet kierrosten lukumäärästä.

Muita huomioita:

 • Teippiä tulee kiertää tasaisesti ja tiukasti putken ympärille.
 • Aloita kierrokset putken keskeltä ja etene ulospäin.
 • Viimeistele liitos painamalla teippiä tiukasti putkea vasten.
 • Varmista, että teippi ei peitä putken liitoksia tai kierteitä.

Jos olet epävarma kierrosten lukumäärästä, on parempi käyttää liikaa teippiä kuin liian vähän.

Kierreteipin Käyttö: Parhaat Käytännöt

Kun käytät kierreteippiä putkiliitosten tiivistämiseen, on tärkeää noudattaa parhaita käytäntöjä, jotta saavutat parhaan mahdollisen tiiveyden ja pidennät putkiston elinikää. Tässä muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä:

 1. Valitse oikea teippi: Käytä aina korkealaatuista kierreteippiä, joka on suunniteltu erityisesti putkityypille, jota olet tiivistämässä. On olemassa erilaisia teippejä eri tarkoituksiin, kuten vesi-, kaasu- ja öljyputkistoihin.
 2. Puhdista kierteet: Ennen kuin aloitat teippauksen, varmista, että kierteet ovat puhtaat ja vapaita roskista ja öljystä. Tämä parantaa teipin tarttuvuutta ja tiiveyttä.
 3. Kiedo oikeaan suuntaan: Kiedo teippi aina kierteiden suuntaisesti, mikä yleensä tarkoittaa myötäpäivään katsottuna putken pään yläpuolelta. Näin teippi kiertyy tiukemmin, kun liitosta kiristetään.
 4. Älä käytä liikaa teippiä: Vaikka riittävä määrä kierroksia on tarpeen tiiveyden varmistamiseksi, liiallinen teipin käyttö voi tehdä liitoksesta liian paksun ja vaikeuttaa sen kiinnittämistä kunnolla.
 5. Tarkista tiiviys: Kun liitos on kiristetty, on hyvä tarkistaa sen tiiviys painetestauksella, jos mahdollista. Tämä auttaa varmistamaan, että liitos on täysin vuotamaton.

Vältettävät Virheet Putkiteipin Käytössä

Putkiteipin käytössä voi helposti tehdä virheitä, jotka vaikuttavat liitoksen tiiviyyteen ja kestävyyteen. Yleisimmät virheet, joita tulisi välttää, ovat:

 1. Teipin väärä suunta: Kiertäminen vastapäivään voi aiheuttaa teipin irtoamisen, kun liitosta kiristetään.
 2. Liian vähän teippiä: Jos teippiä ei ole tarpeeksi, se ei täytä kaikkia kierteiden välejä, mikä johtaa vuotoihin.
 3. Huonolaatuisen teipin käyttö: Alhaisen laadun teippi voi haurastua, murentua tai menettää tiivistyskykynsä ajan myötä, mikä johtaa vuotoihin.
 4. Teipin venyttäminen: Venyttämällä teippiä liikaa sen rakenteellinen eheys voi heikentyä, mikä vähentää sen tiivistävyyttä.
 5. Teipin käyttö väärässä sovelluksessa: Kaikki teipit eivät sovellu kaikille putkityypeille tai kaasulle. Varmista, että käytät oikeanlaista teippiä sovelluksesi mukaan.

Usein Kysytyt Kysymykset

Kuinka kauan putkiteippi kestää? Putkiteippi on suunniteltu kestämään pitkään, mutta sen ikä voi vaihdella käytön ja olosuhteiden mukaan. Yleensä se kestää useita vuosia, mutta on suositeltavaa tarkastaa ja tarvittaessa uusia tiivistys säännöllisin väliajoin.

Voiko putkiteippiä käyttää kaikentyyppisille putkille? Putkiteippi soveltuu useimmille putkityypeille, mukaan lukien metalli- ja muoviputket. On kuitenkin tärkeää valita oikea teippi kyseisen putkimateriaalin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Mitä tehdä, jos putkiteippi ei pysy paikoillaan? Jos putkiteippi ei pysy kiinni, tarkista, että kierteet ovat puhtaat ja kuivat ennen teipin asettamista. Varmista myös, että kierität teippiä oikeaan suuntaan ja käytät riittävästi kerroksia tiivisteen muodostamiseksi.

Yhteenveto

Kun kyse on putkiliitosten tiivistämisestä, oikea putkiteipin käyttö on avainasemassa. Oikealla kierrosmäärällä, huolellisella asennuksella ja parhaiden käytäntöjen noudattamisella voit varmistaa, että liitokset pysyvät tiiviinä ja kestävinä pitkään. Muistamalla yleiset virheet ja välttämällä niitä, voit parantaa putkistosi luotettavuutta ja välttää tarpeettomat vuodot ja korjaukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *