Kuinka Nopeasti Auton Akku TyhjeneeKuva: Advance auto parts

Jokainen autoilija kohtaa tilanteen, jossa auton akku alkaa näyttää väsymyksen merkkejä. Suomessa, missä lämpötilat vaihtelevat kylmästä talvesta leutoon kesään, on erityisen tärkeää ymmärtää, kuinka nopeasti auton akku tyhjeneeä ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Tässä artikkelissa käymme läpi perustietoja auton akuista, niiden tyhjenemisen syitä ja ennen kaikkea, miten voit ennaltaehkäistä ja hallita näitä tilanteita.

Auton Akun Perusteet

Auton akku on välttämätön osa jokaisessa ajoneuvossa. Se toimittaa sähkövirtaa auton käynnistämiseen ja on keskeinen osa ajoneuvon sähköjärjestelmää. Perinteisesti auton akut ovat lyijyhappoakkuja, mutta nykyään markkinoilla on myös muita vaihtoehtoja, kuten AGM- ja geeliakut

Akkutyypit ja Niiden Eroja

Auton akut voidaan jakaa karkeasti kolmeen päätyyppiin: lyijyakut, AGM-akut (Absorbent Glass Mat) ja geeliakut. Jokaisella näistä on omat erityispiirteensä, jotka tekevät niistä sopivia erilaisiin käyttötarpeisiin.

Lyijyakut ovat perinteisin ja yleisin akkutyyppi. Ne ovat edullisia ja luotettavia, mutta niiden haittapuolina ovat suurempi paino ja tarve säännölliseen huoltoon.

AGM-akut ovat kehittyneempi vaihtoehto. Ne ovat kestävämpiä kuin perinteiset lyijyakut ja tarjoavat paremman suorituskyvyn ääriolosuhteissa. AGM-akut ovat suljettuja, mikä tarkoittaa, että ne eivät vaadi yhtä paljon huoltoa eivätkä ne vuoda yhtä helposti. Tämä tekee niistä ihanteellisen vaihtoehdon koville Suomen talville, jolloin lämpötilat voivat laskea hyvin alhaisiksi.

Geeliakut käyttävät geelimäistä elektrolyyttiä, mikä tekee niistä vielä vähemmän alttiita vuotamiselle ja vaurioille. Ne ovat erityisen hyviä pitkäkestoisessa, tasaisessa energianluovutuksessa ja kestävät hyvin korkeita ja matalia lämpötiloja. Ne ovat kuitenkin yleensä kalliimpia kuin muut akkutyypit.

Jokaisen akkutyypin valinnassa on otettava huomioon omat tarpeesi ja autosi vaatimukset. Esimerkiksi, jos ajat paljon lyhyitä matkoja kaupunkialueilla, akun latausjärjestelmän teho ja nopea latauskyky saattavat olla tärkeitä tekijöitä. Toisaalta, jos asut alueella, jossa on erityisen kylmät talvet, akun kyky kestää matalia lämpötiloja on keskeinen huomioitava seikka.

Kuinka Nopeasti Auton Akku Tyhjenee

Auton akun tyhjenemisnopeuteen vaikuttaa useita erilaisia tekijöitä. Ymmärtämällä nämä tekijät voit paremmin ennakoida ja ehkäistä akun ennenaikaista tyhjenemistä.

Lämpötilan Vaikutus

Suomen vaihteleva ilmasto asettaa auton akulle erityisiä haasteita. Erityisesti kylmä talvisää voi heikentää merkittävästi akun suorituskykyä.

 • Kylmä Sää: Pakkassää vähentää akun kykyä tuottaa virtaa, mikä voi johtaa hitaampaan käynnistymiseen tai jopa siihen, ettei auto käynnisty lainkaan. Kylmä vähentää myös akun varaustilaa.
 • Kuuma Sää: Vaikka kylmä sää onkin suurempi ongelma Suomessa, myös korkea lämpötila voi vahingoittaa akkua. Lämpö kiihdyttää akun kemiallista hajoamista ja voi lyhentää sen käyttöikää.

Auton Käyttötavat

Auton käyttötavat vaikuttavat merkittävästi akun tyhjenemiseen. Lyhyet ajomatkat ja satunnainen käyttö voivat nopeuttaa akun tyhjenemistä.

 • Lyhyet Ajomatkat: Jos ajat pääasiassa lyhyitä matkoja, akku ei ehkä lataudu täysin ajon aikana. Tämä voi johtaa akun vähittäiseen tyhjenemiseen.
 • Harvinainen Käyttö: Jos autoa ei käytetä säännöllisesti, akku tyhjenee hitaasti itsestään. Pitkäaikainen seisonta, erityisesti kylmissä olosuhteissa, voi nopeuttaa tyhjenemisprosessia.

Sähkölaitteiden Käyttö

Modernit autot ovat täynnä erilaisia sähkölaitteita, jotka kaikki kuluttavat akun energiaa. Tämä kulutus voi olla merkittävää, erityisesti, jos laitteita käytetään auton ollessa sammutettuna.

 • Viihdelaitteet: Radio, navigaattori ja muut viihdelaitteet kuluttavat akkua.
 • Turvallisuus- ja Mukavuuslaitteet: Ilmastointi, istuinlämmittimet ja muut mukavuuslaitteet voivat kuluttaa yllättävän paljon virtaa.
 • Käynnistys ja Sammutus: Jatkuva käynnistäminen ja sammuttaminen, kuten kaupunkiajossa usein tapahtuu, rasittaa akkua enemmän kuin pitkät, tasaiset ajot.

Yleisiä Merkkejä Akun Tyhjenemisestä

Tunnistamalla varhaiset merkit akun tyhjenemisestä voit estää mahdolliset ongelmat ennen kuin ne kehittyvät vakaviksi. Seuraavat ovat yleisiä merkkejä, jotka viittaavat siihen, että auton akku alkaa olla tyhjentymässä tai se on jo viallinen.

Varoitusmerkit

 • Hidas Moottorin Käynnistys: Yksi selkeimmistä merkeistä on, kun moottori käynnistyy hitaasti tai vaatii useita yrityksiä käynnistyäkseen.
 • Himmeät Valot: Jos auton valot ovat tavallista himmeämpiä tai ne vilkkuvat, se voi viitata akun heikkoon varaustasoon.
 • Sähkölaitteiden Toimintahäiriöt: Jos havaitset, että sähkölaitteet, kuten radio tai ilmastointi, eivät toimi kunnolla, se voi olla merkki siitä, että akku on heikkenemässä.

Testaus ja Diagnostiikka

Säännöllinen akun testaus ja diagnostiikka auttavat tunnistamaan ongelmat ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi. Tässä muutamia vinkkejä akun kunnon tarkistamiseen:

 • Ammattimainen Tarkastus: On suositeltavaa, että ammattilainen tarkistaa auton akun vähintään kerran vuodessa. Tämä on erityisen tärkeää, jos akku on vanhempi tai jos olet kohdannut akkuun liittyviä ongelmia.
 • DIY Testaus: Voit myös tarkistaa akun varaustason itse käyttämällä akun testaajaa. Nämä laitteet ovat helposti saatavilla ja suhteellisen helppokäyttöisiä.
 • Huomioi Varoitusvalot: Auton kojelaudassa oleva akun varoitusvalo voi olla ensimmäinen merkki siitä, että akussa on ongelma. Älä ohita tätä varoitusta.

Kuinka Pidentää Auton Akun Ikää

Huolto ja Ylläpito

Auton akun ikää voidaan pidentää asianmukaisella huollolla ja ylläpidolla. Seuraavat vinkit auttavat pitämään akun kunnossa:

 • Säännöllinen tarkistus: Tarkista akun nestetaso ja varmista, että liitännät ovat puhtaat ja kunnolla kiinni. Korroosio liitännöissä voi heikentää akun toimintaa.
 • Pitkäaikainen säilytys: Jos et käytä autoasi pitkiä aikoja, harkitse akun irrottamista tai käytä ylläpitolaturia. Tämä estää akun tyhjenemisen.
 • Vältä tarpeetonta sähkölaitteiden käyttöä: Kun moottori ei ole käynnissä, vältä turhien sähkölaitteiden, kuten radion tai valojen, käyttöä.
 • Tasapainoinen ajotapa: Säännöllinen ja tasapainoinen ajotapa auttaa akun latautumisessa. Vältä jatkuvasti lyhyitä matkoja.

Latausvaihtoehdot

Jos akku alkaa näyttää väsymyksen merkkejä, se voidaan ladata käyttäen ulkoista akkulaturia. Tämä voi pidentää akun käyttöikää, erityisesti jos akku on tyhjentynyt syvästi. On tärkeää valita oikeanlainen laturi akun tyypin mukaan. Esimerkiksi AGM- ja geeliakut vaativat erityisen latausmenetelmän verrattuna perinteisiin lyijyhappoakkuihin.

Usein Kysytyt Kysymykset

 • Kuinka nopeasti auton akku latautuu?
  • Tämä riippuu laturin tehosta ja akun kunnosta. Pienitehoinen laturi voi ladata akun täyteen 4–6 tunnissa, kun taas tehokkaampi laturi voi tehdä sen nopeammin.
 • Mitä tehdä, jos akku ei ota virtaa vastaan?
  • Tarkista ensin akun liitännät ja varmista, että ne ovat puhtaat ja kunnolla kiinni. Jos ongelma jatkuu, akku saattaa olla viallinen ja vaatii vaihtamisen.
 • Täyden akun jännite: miten tunnistaa?
  • Täyden akun jännite levossa (ilman kuormaa) on noin 12,6–12,8 volttia. Jännitteen mittaus antaa parhaan käsityksen akun lataustilasta.
 • Mitä tehdä, jos auton akku on tyhjä? 
  • Ensimmäinen vaihtoehto on käynnistää auto apukäynnistyskaapeleiden avulla. Toinen vaihtoehto on käyttää kannettavaa akkulaturia. On myös hyvä muistaa, että säännöllinen ajaminen pitää akun latautuneena.

Johtopäätös

Auton akku on kriittinen komponentti ajoneuvosi toiminnalle, ja sen kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, erityisesti Suomen kaltaisessa ilmastossa. Ymmärtämällä, kuinka nopeasti auton akku tyhjenee, akun tyhjenemisen tekijät ja noudattamalla parhaita huolto- ja ylläpitokäytäntöjä, voit pidentää akun ikää ja varmistaa autosi luotettavan toiminnan. Muista, että säännöllinen huolto ja oikeanlainen käyttö ovat avainasemassa auton akun pitkäikäisyyden kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *