kuinka nujertaa narsistiPhoto: Christlike Dialogue

Narsismi on persoonallisuushäiriö, joka vaikuttaa sekä yksilöön että hänen ympärillään oleviin ihmisiin merkittävällä tavalla. Narsistiset ihmiset ovat usein itsekeskeisiä, vailla empatiaa ja heillä on suuri tarve ihailulle. Tämän artikkelin tarkoituksena on valottaa narsismin piirteitä, ja tarjota konkreettisia keinoja, joiden avulla voit suojautua narsistisen henkilön negatiivisilta vaikutuksilta.

Narsismin Tunnistaminen

Narsistin Piirteet ja Käyttäytyminen

Narsisti on persoonallisuushäiriöinen ihminen, jolla on yleensä seuraavat piirteet:

 • Ylimielinen ja itsekeskeinen
 • Tarve olla huomion keskipisteenä
 • Usko oman ylivoimaisuuteen
 • Halu hallita ja manipuloida muita
 • Huono empatiakyky
 • Herkkyys kritiikille

Narsistit ovat usein taitavia manipuloijia, ja he voivat käyttää kykyjään muiden ihmisten hyväksikäyttöön. He voivat esimerkiksi tehdä toisista ihmisistä epävarmoja, syyllisiä tai jopa riippuvaisia.

Arkielämässä narsisti voi aluksi vaikuttaa hurmaavalta ja karismaattiselta, mutta ajan myötä hänen todellinen luonteensa paljastuu. On tärkeää tunnistaa nämä merkit varhaisessa vaiheessa, jotta voi suojautua mahdolliselta haitalliselta vaikutukselta.

Narsismin Vaikutukset Läheisiin

Narsismin vaikutukset voivat ulottua laajalle. Perheenjäsenet, ystävät ja työtoverit voivat kaikki kärsiä narsistin manipulatiivisesta ja itsekeskeisestä käyttäytymisestä. Erityisesti läheiset ihmissuhteet voivat olla haasteellisia, kun narsisti pyrkii hallitsemaan ja määrittelemään niitä omien tarpeidensa mukaan.

Arkielämässä narsisti voi aluksi vaikuttaa hurmaavalta ja karismaattiselta, mutta ajan myötä hänen todellinen luonteensa paljastuu. On tärkeää tunnistaa nämä merkit varhaisessa vaiheessa, jotta voi suojautua mahdolliselta haitalliselta vaikutukselta. Jos olet narsistin suhteessa, on tärkeää hakea apua. Narsistin kanssa eläminen voi olla erittäin tuhoisaa, ja ammattilainen voi auttaa sinua selviytymään.

Kuinka suojella itseäsi

 1. Älä Anna Narsistin Manipuloida Sinua.
  • Tunnista manipulointitaktiikat kuten gaslighting, syyllistäminen ja uhkailu.
  • Pysy maadoittuneena ja keskity omaan todellisuuteesi, älä heidän vääristyneisiin käsityksiinsä.
  • Älä tunne tarvetta perustella toimiasi tai pyytää anteeksi tarpeettomasti.
 2. Aseta Selvät Rajat.
  • Määrittele, mitkä käytökset ovat sinulle hyväksyttäviä ja mitkä eivät.
  • Ilmaise nämä rajat suoraan ja päättäväisesti narsistille.
  • Ole valmis pitämään näistä rajoista johdonmukaisesti kiinni, vaikka he vastustaisivat.
 3. Älä Anna Narsistin Vetää Sinua Draamaan.
  • Pysy rauhallisena ja vältä joutumasta mukaan heidän tunnepurkauksiinsa.
  • Ohjaa keskustelu takaisin tuottavampaan tai neutraalimpaan aiheeseen.
  • Tarvittaessa keskeytä keskustelu tai lopeta vuorovaikutus kokonaan.
 4. Ylläpidä Etäisyyttä.
  • Rajoita vuorovaikutustasi narsistin kanssa minimoidaksesi heidän vaikutuksensa.
  • Vältä tilanteita, joissa he voivat helposti manipuloida tai hallita sinua.
  • Jos mahdollista, luo fyysistä tai emotionaalista etäisyyttä heihin.
 5. Hae Tukea Luotettavilta Henkilöiltä.
  • Jaa ajatuksiasi ystävien, perheen tai terapeutin kanssa saadaksesi näkökulmaa ja emotionaalista tukea.
  • Keskustele strategioista narsistin kanssa toimimiseksi ja oman hyvinvointisi ylläpitämiseksi.
  • Ympäröi itsesi ihmisten kanssa, jotka vahvistavat tunteitasi ja voimaannuttavat sinua.

Narsistin Käsitteleminen

1. Kommunikointistrategiat

Kommunikointi narsistin kanssa vaatii erityisiä strategioita. Tässä muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, miten voit suhtautua narsistiin:

 • Jos narsisti yrittää saada sinut tuntemaan itsesi huonommaksi, voit sanoa jotain tällaista: ”En hyväksy sitä, miten puhut minulle. Lopeta.”
 • Jos narsisti yrittää saada sinut tekemään jotain, mitä et halua, voit sanoa jotain tällaista: ”En halua tehdä sitä. Olen pahoillani, jos se ei sovi sinulle.”
 • Jos narsisti yrittää saada sinut riitoihin tai draamaan, voit sanoa jotain tällaista: ”En ole kiinnostunut tästä keskustelusta. Voimme jatkaa myöhemmin, jos haluat.”
 • Jos narsisti yrittää saada sinut palaamaan suhteeseen, voit sanoa jotain tällaista: ”Olen päättänyt, etten halua olla kanssasi. En aio muuttaa mieltäni.”

Näiden esimerkkien avulla voit pysyä rauhallisena ja välttää turhautumisen näyttämistä, sillä narsistit voivat käyttää tunnereaktioitasi hyväkseen. Ole selkeä, suora ja johdonmukainen viestinnässäsi. Vältä monimutkaisia selityksiä, jotka saattavat antaa narsistille mahdollisuuden vääristellä sanojasi

2. Konfliktien Hallinta

Konfliktit narsistin kanssa voivat olla haastavia ja kuluttavia. Ole valmis siihen, että narsisti saattaa yrittää vääristellä totuutta tai käyttää emotionaalisia manipulaatioita. Tärkeää on pysyä rauhallisena ja loogisena, välttää henkilökohtaista loukkaantumista ja keskittyä asioiden konkreettiseen käsittelyyn.

3. Lähtötilanteet

Joskus ainoa terveellinen ratkaisu on irrottautua narsistisesta suhteesta. Tämä voi olla erityisen vaikeaa, mutta on tärkeää muistaa, että henkilökohtainen hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää. Suunnittele lähtösi huolellisesti, hanki tarvittaessa tukea ystäviltä, perheeltä tai ammattiauttajilta.

Elämä Narsistin Jälkeen

1. Toipumisprosessi

Toipuminen narsistisesta suhteesta voi olla pitkä ja haastava prosessi. On tärkeää antaa itselleen aikaa ja tilaa käsitellä kokemuksia ja tunteita. Älä epäröi hakea ammatillista apua, kuten terapiaa, joka voi auttaa prosessin eri vaiheissa.

2. Uudelleenrakentaminen

Narsistisen suhteen jälkeen voi olla tarpeen uudelleenrakentaa itsetuntoa ja itseluottamusta. Keskity omaan hyvinvointiisi, harrasta itsellesi merkityksellisiä asioita ja ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä. Muista, että olet arvokas ja ansaitset kunnioitusta ja terveitä ihmissuhteita.

3. Tulevaisuuden Suhteet

Opittuasi tunnistamaan narsistisen käyttäytymisen, voit olla varovaisempi tulevissa ihmissuhteissasi. Kuuntele intuitiotasi ja ole tietoinen punaisista lipuista suhteissa. Hyväksy, että on terveellistä asettaa rajoja ja odottaa kunnioitusta ja tasapuolisuutta suhteissa.

Johtopäätös

Narsistin nujertaminen ei ole helppo tehtävä, mutta se on mahdollista oikeilla työkaluilla ja asenteella. Muista, että sinulla on oikeus terveisiin ihmissuhteisiin ja omaan hyvinvointiin. Älä epäröi ottaa yhteyttä ammattilaisiin, jos koet tarvitsevasi apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *