solarium kuinka nopeasti tuloksiaPhoto: Getty Images

Suomessa, missä aurinkoisen päivän näkeminen voi olla harvinaista erityisesti talvikuukausina, solarium on tullut suosituksi vaihtoehdoksi niille, jotka haluavat ylläpitää päivettyneen ihonsävyn ympäri vuoden. Tässä artikkelissa käsittelemme solariumin käytön vaikutuksia, erityisesti kuinka nopeasti voit odottaa näkeväsi tuloksia. Tutkimme myös solariumin toimintaperiaatetta ja annamme vinkkejä turvalliseen käyttöön.

Mikä on Solarium?

Solarium on laite, joka jäljittelee auringonvalon UV-säteilyä. Se on suunniteltu tarjoamaan käyttäjälle kontrolloidun ympäristön, jossa voi päivettyä keinotekoisesti. Solariumeja on kahta päätyyppiä: UVA-säteitä käyttävät, jotka aiheuttavat ihon välitöntä pigmentoitumista, ja UVB-säteitä hyödyntävät, jotka edistävät D-vitamiinin tuotantoa ja vaativat useampia istuntoja näkyvien tulosten saamiseksi.

Solariumin suosio Suomessa on kasvanut erityisesti talviaikaan, kun luonnollinen auringonvalo on vähäistä. Monet käyttävät solariumia paitsi esteettisistä syistä myös D-vitamiinin lähteenä, joka on erityisen tärkeä pimeänä vuodenaikana.

Kuinka Nopeasti Tuloksia Voi Odottaa?

Solariumin käytön tulokset voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Useimmat käyttäjät huomaavat ihonsa päivettyvän jo ensimmäisten istuntojen jälkeen, mutta kestävämmän ja syvemmän päivetyksen saavuttaminen voi vaatia useampia käyntejä. Yleensä näkyvät tulokset ilmestyvät 3–5 käyntikerran jälkeen.

Tuloksiin vaikuttavia tekijöitä ovat:

 • Ihotyyppi: Vaalea iho tarvitsee yleensä enemmän aikaa päivettymiseen kuin tummempi iho.
 • Solariumin tyyppi: Kuten mainittu, UVA-säteitä käyttävät solariumit tuottavat nopeampia tuloksia kuin UVB-säteitä käyttävät.
 • Käyttötiheys: Usein, mutta lyhytaikaiset käynnit ovat tehokkaampia kuin harvinaiset, mutta pitkäkestoiset istunnot.

On tärkeää muistaa, että solariumin käyttöä ei tulisi liioitella. Ihon terveyden kannalta on suositeltavaa keskustella ihotautilääkärin tai ammattitaitoisen solarium-hoitajan kanssa ennen käyttöä, jotta löydät itsellesi sopivan käyttötiheyden ja -ajan.

Turvallisuusnäkökohtia ja Käyttösuositukset

Solariumin turvallinen käyttö on olennainen osa sen hyödyntämistä. UV-säteilyn liiallinen altistuminen voi aiheuttaa iho-ongelmia, kuten ennenaikaisen vanhenemisen ja jopa ihosyövän riskin. Suomessa on olemassa säädöksiä ja ohjeistuksia solarium-laitteiden turvallisen käytön varmistamiseksi. On suositeltavaa noudattaa seuraavia ohjeita:

 • Iän huomioiminen: Alle 18-vuotiaiden ei suositella käyttävän solariumia.
 • Suojalasien käyttö: Suojaa silmäsi aina solariumia käyttäessäsi.
 • Ihon suojaaminen: Vältä solariumin käyttöä, jos sinulla on erittäin vaalea iho tai olet altis ihosyöville.
 • Käyttötiheyden rajoittaminen: Vältä solariumin liiallista käyttöä. Keskustele ihotautilääkärin kanssa sopivasta käyttötiheydestä.

Näiden ohjeiden noudattaminen auttaa minimoimaan riskejä ja varmistamaan turvallisen kokemuksen solariumin käytössä.

Hyödyt ja Mahdolliset Haitat

Solariumin käytön hyödyt voivat sisältää parantuneen mielialan ja D-vitamiinin saannin, mikä on erityisen tärkeää pimeän talvikauden aikana Suomessa. Joillekin käyttäjille solarium voi myös edistää itsetuntoa tarjoamalla halutun päivetyksen.

Toisaalta, solariumin käytön haitat voivat olla merkittäviä. Pitkäaikainen ja toistuva altistuminen UV-säteilylle voi lisätä ihosyövän riskiä, aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja vaurioittaa silmiä. On tärkeää tasapainottaa näitä riskejä edut huomioon ottaen ja käyttää solariumia harkiten.

Loppusanat

Yhteenvetona solariumin käyttö voi olla hyödyllistä monille suomalaisille, erityisesti talvikuukausina, kun luonnollinen auringonvalo on vähäistä. On kuitenkin tärkeää käyttää solariumia vastuullisesti ja turvallisuusnäkökohtia noudattaen. Käyttäjien kokemukset ja asiantuntijoiden suositukset voivat auttaa löytämään tasapainon solariumin hyötyjen ja riskien välillä.

Usein Kysytyt Kysymykset

 1. Kuinka usein voin käyttää solariumia turvallisesti? Suositeltava käyttötiheys riippuu ihotyypistäsi ja solariumin tehokkuudesta. Yleensä kerran viikossa on turvallinen raja useimmille ihmisille. On tärkeää kuunnella ihotautilääkärin neuvoja ja välttää liiallista altistumista.
 2. Voiko solarium auttaa D-vitamiinin saannissa? Kyllä, solarium voi auttaa D-vitamiinin tuotannossa ihossa, mutta sitä ei tulisi käyttää ainoana D-vitamiinin lähteenä. Luonnollinen auringonvalo ja D-vitamiinilisät ovat myös tärkeitä.
 3. Onko solarium turvallinen herkälle iholle? Jos sinulla on erittäin herkkä iho tai olet altis ihosairauksille, on suositeltavaa keskustella ihotautilääkärin kanssa ennen solariumin käyttöä. Joissakin tapauksissa herkkä iho voi reagoida voimakkaammin UV-säteilyyn.
 4. Miten voin valmistautua solariumiin? Vältä meikin, parfyymin tai muiden ihonhoitotuotteiden käyttöä ennen solariumiin menoa. Puhdista iho ja käytä solariumille tarkoitettua kosteusvoidetta suojaamaan ihoa.
 5. Mitä teen, jos huomaan ihossani muutoksia solariumin käytön jälkeen? Jos huomaat ihossasi epätavallisia muutoksia, kuten uusia luomia tai olemassa olevien muutoksia, ota yhteys ihotautilääkäriin. On tärkeää seurata ihoa säännöllisesti, erityisesti jos käytät solariumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *