Finland Valmistautuu Pakkasaaltoon Vuoden 2024 AlussaImage: Heli Korhonen/ yle

Kun vuosi 2024 koittaa, Suomi ei vain toivota uutta vuotta tervetulleeksi, vaan myös kohtaa arktisen pakkasaallon. Ilmatieteilijöiden ennusteiden mukaan lämpötilat romahtavat ja purevat tuulet tuovat tullessaan jäisen aloituksen uudelle vuodelle.

Tämä pakkasaalto ei ole tyypillinen talvinen kylmyys. Suomen Meteorologisen Instituutin mukaan kyseessä on ”merkittävä kylmän jakso”, joka johtuu korkeapaineesta ja selkeästä taivaasta, mikä mahdollistaa lämmön nopeamman karkaamisen. Odottaa voi punaisia poskia, tunnottomia sormia ja tuoretta lunta jalkojen alla.

Eteläisillä alueilla ennustetaan lumisateita, joiden kerrospaksuuden odotetaan yltävän jopa viiteen senttimetriin – täydellistä pienien lumiukkojen rakenteluun, mutta samalla mahdollisesti haitallista liikenteelle. Teiden muuttuminen jäisiksi ja liukkaiksi vaatii autoilijoilta erityistä varovaisuutta. Lisäksi on tärkeää pukeutua kerroksittain, käyttää asianmukaisia jalkineita ja rajoittaa ulkona oloa kylmimmän ajanjakson aikana hypotermian ja paleltumien välttämiseksi.

Kylmä jakso voi myös vaikuttaa energiankulutukseen. Suomalaiset luottavat voimakkaasti sähköön lämmityksessä, ja kylmien päivien aikana kysynnän kasvu voi kuormittaa kansallista sähköverkkoa. Säästötoimenpiteet, kuten termostaattien laskeminen ja käyttämättömien valojen sammuttaminen, voivat tulla tarpeellisiksi.

Kaikesta huolimatta, suomalaiset, jotka tunnetaan stoilaisuudestaan ja saunan rakkaudesta, ottavat todennäköisesti kylmän sään vastaan tyynesti. Uudenvuodenaaton julkisia juhlia suunnitellaan edelleen, joskin lisälämmikkeinä ja kuumina glögi-mukeina henkeä ylläpitämään.

Jos siis suunnittelet matkaa Suomeen alkuvuodesta, pakkaukseen kannattaa sisällyttää lämpimimmät vaatteet, nauttia talvisen kauneuden tunnelmasta ja varautua unohtumattomaan – ja hampaita kalistavaan – uuden vuoden alkuun. Muista, että höyryävä kuppi kuumaa kaakaota on aina tervetullut arktisessa syleilyssä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *