Eurooppa kohtaa ADHD-lääkkeiden puutteenKuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Euroopassa on parhaillaan merkittävä ADHD-lääkkeiden, eli tarkkaavaisuushäiriön hoitoon määrättyjen lääkkeiden, pula, joka vaikuttaa potilaisiin ja terveydenhuoltojärjestelmiin ympäri mantereen. Viranomaiset työskentelevät ongelman ratkaisemiseksi keskellä kasvavaa kysyntää ja tuotantoon liittyviä haasteita.

Pula ADHD-lääkkeistä on vaikuttanut useisiin lääkevalmisteisiin, ja se on jatkunut syksystä lähtien. Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on raportoinut, että on vaikeaa osoittaa yksittäistä syytä pulalle, ja on todennut, että taustalla on sekä kysynnän kasvu että tuotantoon liittyvät ongelmat. Tämä on herättänyt laajaa huolta potilaiden ja terveydenhuollon tarjoajien keskuudessa.

Fimea on tunnustanut meneillään olevan tilanteen ja seuraa aktiivisesti markkinoita vaikutusten lieventämiseksi. He käyvät jatkuvaa vuoropuhelua lääkeyhtiöiden kanssa mahdollisten ratkaisujen löytämiseksi ja varmistaakseen, että toimitusketju palautuu mahdollisimman pian. Samaan aikaan Fimea neuvoo potilaita, joilla on vaikeuksia saada lääkkeitään, ottamaan pikaisesti yhteyttä lääkäriinsä tai apteekkiinsa. Lääkärien saattaa tarvita harkita vaihtoehtoisia hoitoja tai annostuksen säätämistä lääkepulan vuoksi.

ADHD-lääkkeiden puute ei ole vain kansallinen huolenaihe vaan Euroopan-laajuinen ongelma, mikä korostaa koordinoitua vastausta tarvetta varmistaakseen, että potilaiden hoito ei vaarannu. Tilanteen kehittyessä Fimea sitoutuu päivittämään yleisöä ja varmistamaan, että asianmukaiset toimenpiteet ovat käytössä pulan tehokkaaksi hallinnaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *