Helsinki käynnistää ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksenKuva: Arkkitehtitoimisto Virkkunen & Co

Helsinki on käynnistämässä ensimmäistä vihreän vedyn tuotantolaitostaan, mikä merkitsee suurta harppausta sen puhtaan energian matkalla.

Suomen pääkaupunki on astumassa kestävän kehityksen polulle ”Helsinki Hydrogen Hub” (3H2) -hankkeen myötä, joka on sen ensimmäinen vihreän vedyn laitos. Helen, johtava energiayhtiö, on hankkeen kärjessä, ja odotetaan, että se antaa merkittävän panoksen Helsingin ympäristötavoitteisiin.

3H2-hanke, sijoitettu Vuosaaren sataman ja Helsingin kaukolämpöverkon läheisyyteen, edustaa Helenin ensimmäistä askelta vedyn tuotannossa. Laitoksen on tarkoitus tuottaa kolme megawattia vihreää vetyä, pääasiassa käytettäväksi uudella vetytankkausasemalla raskaan liikenteen ajoneuvoille. Lisäksi se toimittaa vetyä säiliöissä muille asiakkaille, osoittaen sen monipuolisen kapasiteetin.

Helenin siirtyminen vedyn tuotantoon ei ole vain liiketoimintasiirto; se on innovaation loikka. Laitoksen odotetaan olevan maailmanlaajuinen edelläkävijä, näyttäen, miten energiatehokkuutta voidaan optimoida eri sektoreiden läpi. Erityisesti tuotantoprosessi saavuttaa yli 90 %:n energiatehokkuuden, joka saavutetaan kierrättämällä jätelämpöä kaukolämpöverkkoon.

Vedyn tuotantolaitoksen rakentamisen on määrä valmistua vuoteen 2026 mennessä, ja vedyn tuotannon sekä tankkausaseman avaamisen odotetaan alkavan vuosina 2026 ja 2027. Tämä vihreä aloite on arvioitu vähentävän hiilidioksidipäästöjä yli 3 700 tonnia vuosittain, mikä on merkittävä ympäristöhyöty. Nämä vähennykset johtuvat fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta raskaassa liikenteessä ja jätelämmön innovatiivisesta hyödyntämisestä.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriö on osoittanut vahvaa tukea 3H2-hankkeelle, tarjoten 8,25 miljoonan euron avustuksen Helenin investointien tueksi. Tämä rahoitus heijastaa hallituksen sitoutumista kestävien energiateknologioiden kehittämiseen.

Helsinki Hydrogen Hubin perustaminen merkitsee käännekohtaa Helsingille, ohjaten kaupungin puhtaampaan ja kestävämpään tulevaisuuteen. Tämän hankkeen kautta Helsinki ei ainoastaan vahvista asemaansa kestävän liikenteen johtajana, vaan myös luo ennakkotapauksen uusiutuvien energiaratkaisujen integroimiselle kaupunki-infrastruktuuriin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *