HUS:n Sydän- ja Keuhkokeskus tuo Suomeen mullistavat EV-ICD:tKuva: LEHTIKUVA

HUS:n Sydän- ja Keuhkokeskus on ensimmäisenä sairaalana Suomessa alkanut asentaa ulkoverisuonisia implanttien sydämentahdistimia (EV-ICD). Nämä laitteet edustavat huomattavaa edistysaskelta elämää uhkaavien kammioperäisten rytmihäiriöiden hoidossa ja ovat merkittävä askel eteenpäin sydänsairauksien hoidossa. Toisin kuin perinteiset sydämentahdistimet, jotka sijoitetaan sydämeen tai suoniin, EV-ICD:t sijaitsevat täysin verisuoniston ulkopuolella. Tämä vähentää merkittävästi johtojen asentamiseen ja infektioihin liittyviä komplikaatioita, erityisesti heikkojen suonien tai aiempien laiteinfektioiden kanssa kamppailevilla potilailla.

EV-ICD seuraa jatkuvasti sydämen rytmiä ja antaa tarvittaessa sähköisiä iskuja tai ylikuormitusstimulaatiota korjatakseen mahdollisesti kohtalokkaita rytmihäiriöitä. Sen sijoittaminen rinnalle tai ylävatsaan minimoi epämukavuutta ja arpeutumista, parantaen näin potilaiden elämänlaatua.

HUS:n Sydän- ja Keuhkokeskus on tunnustettu uranuurtajana sydänlääketieteessä ja on nyt ainoa sairaala Suomessa, joka kykenee suorittamaan EV-ICD:n asennuksia. Potilaat ympäri maata voivat nyt hyötyä tästä vallankumouksellisesta hoidosta, asettaen Suomen rytmihäiriöiden hoidon eturintamaan.

EV-ICD:n asentamiseen liittyvä potilasvalinta HUS:ssa on tarkkaa. Vuosittain noin 100 potilasta saa sydämentahdistimen keskuksessa. Uudet EV-ICD:t asennetaan tarpeen mukaan, sillä ne eivät sovi kaikille potilaille. ”Potilaat, jotka tarvitsevat usein stimulaatiota, saavat perinteisen laitteen, ja niille, joilla on vasemman kammion supistumisen epäsäännöllisyyksiä, asennetaan sydämen resynkronisaatiohoitolaitteita,” selittää HUS:n Sydän- ja Keuhkokeskuksen apulaisylilääkäri Jarkko Karvonen. Hän lisää, että ”Jos potilas todennäköisesti tarvitsee avosydänkirurgiaa myöhemmin, valitsemme laitteen, jossa on transvenoosi johto.”

Dr. Karvonen ilmaisee innostuksensa monipuolisten sydämentahdistinvaihtoehtojen suhteen. ”On hienoa, että potilaamme ovat ensimmäisten joukossa hyötymässä näin edistyneestä teknologiasta,” hän toteaa, korostaen HUS:n sitoutumista tarjoamaan huipputeknologisia lääketieteellisiä ratkaisuja.

Tämä uutinen ei ainoastaan merkitse voittoa suomalaiselle lääketieteelle, vaan se myös valaisee sydänhoidon nopeasti kehittyvää kenttää. EV-ICD on osoitus lääketieteen alalla jatkuvasta innovaatioiden tavoittelusta, tarjoten toivoa ja parantuneita tuloksia sydänterveydellisesti haastavien tilojen kanssa kamppaileville potilaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *