Finnairin lentojen halpa-aika päättyy kestävyyskustannusten vuoksiKuva: Finnair

Finnair on ilmoittanut, että edullisten lentolippujen aikakausi on tulossa päätökseensä. Tämän merkittävän muutoksen taustalla ovat kasvavat kestävyyskustannukset ja erityisesti EU:n hiilivero, joka pyrkii vähentämään ilmailualan ympäristövaikutuksia.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Mannerin ja kestävyydestä vastaavan johtajan Eveliina Huurteen mukaan ilmailualan päästöjen vähentäminen vaatii merkittäviä investointeja. Nämä kustannukset siirretään lopulta matkustajille korkeampien lippuhintojen muodossa. EU:n päästökauppajärjestelmän myötä ilmaisten päästöoikeuksien määrä vähenee, ja niiden odotetaan päättyvän kokonaan vuoteen 2026 mennessä. Tämän seurauksena Finnairin vuotuisten hiilidioksidikustannusten arvioidaan nousevan 38 miljoonasta eurosta vuonna 2023 jopa 100 miljoonaan euroon vuoteen 2026 mennessä.

Lisääntyneet ympäristösäännökset eivät ole ainoita hintojen nousuun vaikuttavia tekijöitä. Myös nousevat polttoainekustannukset ja globaali talouden epävakaus ovat osasyynä hintojen nousuun, pakottaen lentoyhtiöt tiukentamaan vyötään ja etsimään vaihtoehtoisia tulonlähteitä.

Vaikka halpalentoyhtiöt saattavat tarjota edelleen satunnaisia tarjouksia, koko ala on muuttumassa. Harvinaisemmiksi muuttuvat äkkilähdöt ja lentolippujen hinnat alkavat vähitellen heijastaa kestävän matkustamisen todellisia kustannuksia. Tämä saattaa tarkoittaa kalliimpia lippuja kaiken kaikkiaan, mikä voi vaikuttaa matkustustapoihin ja kannustaa ihmisiä harkitsemaan vaihtoehtoisia matkustustapoja, kuten junia tai lauttoja.

Uutiset eivät ole kuitenkaan pelkästään synkkiä ympäristötietoisille matkustajille. Lentoyhtiöt investoivat yhä enemmän puhtaampiin teknologioihin ja vaihtoehtoisiin polttoaineisiin. Finnair itse on asettanut kunnianhimoisia kestävyystavoitteita, tavoitellen toimintaa bioenergialla vuoteen 2040 mennessä ja hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Ilmailualan siirtyessä kohti vihreämpää tulevaisuutta, erittäin halpojen lentojen aikakausi näyttää todellakin päättyvän. Tämä tarjoaa myös mahdollisuuden muuttaa matkustustottumuksiamme, korostaen vastuullista matkailua ja tutkien vaihtoehtoja, jotka vähentävät ympäristöjalanjälkeämme. Vaikka taivaalla liikkuminen saattaa tulla hieman kalliimmaksi, päämäärä – terveempi planeetta – on lopulta ylimääräisen lipun hinnan arvoinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *