Helsingissä, 13. tammikuuta 2024 – Suomen pääministeri Petteri Orpo ilmaisi vakavan huolensa maan talouden tulevaisuudesta lauantaina, maalaten kuvaa, joka on synkempi kuin uusi hallitus oli odottanut.
Pääministeri Orpo käsittelee Suomen talouden nykytilannetta ja sen mahdollisia tulevaisuudennäkymiä, ottaen huomioon monia haasteita kuten pandemian pitkän jälkipyykin, Ukrainan sodan ja maailmanlaajuisen energiakriisin. Hän korostaa myös tarvetta varautua Venäjän mahdolliseen vaikutusvaltaan ja informaatiovaikuttamiseen.
Pääministeri Orpon synkkä arvio tuli ilmi puoluekokouksessa, jossa hän avoimesti myönsi talouden suunnan poikkeavan odotetusta. ”Aloittaessamme toimemme vallitsi optimistisuus, mutta todellisuus on ankarampi kuin odotimme,” Orpo sanoi. Hän mainitsi useita tekijöitä, jotka vaikuttavat talouden laskusuhdanteeseen, mukaan lukien jatkuvat toimitusketjuhäiriöt, Ukrainan sota ja globaali energiakriisi.
Tämä synkkä taloudellinen näkymä varjostaa Orpon nuorta hallitusta. Viime keväänä muodostettu koalitio kohtaa valtavan haasteen navigoidessaan vaarallisessa taloudellisessa maisemassa samalla, kun se pyrkii torjumaan kasvavaa venäläistä vaikutusvaltaa. Suomi, maana jolla on historiallisia siteitä itäiseen naapuriinsa, on ollut varuillaan Ukrainan invaasion jälkeen, peläten mahdollisia disinformaatiokampanjoita ja kyberhyökkäyksiä.
Orpon puhe korosti tarvetta kaksirintamaiselle lähestymistavalle: kotimaisten talousongelmien ratkaisemiseen samalla kun suojataan kansallista turvallisuutta mahdollisilta ulkoisilta uhkilta. Hän esitteli suunnitelmia kohdennetusta finanssipolitiikasta, jonka tarkoituksena on tukea kamppailevia yrityksiä ja suojella haavoittuvaisia kansalaisia. Turvallisuuden alueella Orpo korosti valppauden merkitystä venäläistä disinformaatiota ja kyberhyökkäyksiä vastaan, luvaten vahvistaa kansallisia puolustusmekanismeja ja tiivistää yhteistyötä keskeisten liittolaisten kanssa.
Pääministerin sanoma resonoi kiireellisyyden tunteella. Haasteiden tunnustamisesta huolimatta Orpo toi esiin varovaista optimistisuutta, luvaten ”kestää myrskyn yhdessä” ja tulla ulos vahvempana kansakuntana. ”Nämä ovat koettelemusten aikoja,” hän julisti, ”mutta suomalaisten sisukkuus ja kekseliäisyys ovat vieneet meidät läpi pahemmistakin. Meidän on seistävä yhtenäisinä, taloudellisesti ja kansakuntana, voittaaksemme nämä esteet.”
Tulevat kuukaudet ovat ratkaisevia Suomelle. Orpon hallituksen edessä on hienovarainen tehtävä: talouden ohjaaminen takaisin kurssille navigoiden samalla poliittisen epävarmuuden aallokossa. Hänen hallintonsa menestys riippuu kyvystä muuntaa ahdistus toiminnaksi, luoden polkua taloudelliseen elpymiseen ja suojaten kansallista turvallisuutta mahdolliselta venäläiseltä vaikutusvallalta. Aika näyttää, voiko Suomi selviytyä tästä täydellisestä myrskystä säilyttäen tulevaisuutensa eheänä.