Suomen ammattiliitot jatkoivat lakkojaKuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Suomalaiset työntekijät ovat valmiita jatkamaan poliittisia lakkojaan 7. huhtikuuta saakka, kun neuvottelut hallituksen kanssa työmarkkinareformeista ovat ajautuneet pattitilanteeseen.

Ennenäkemättömässä siirrossa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK) ilmoitti 27. maaliskuuta, että eri sektoreita häiritsevät poliittiset lakot jatkuvat vielä yhden viikon ajan. Tämä päätös merkitsee toista jatkoaikaa teollisuustoiminnalle, joka alun perin oli määrä päättyä 24. maaliskuuta, vastauksena hallituksen politiikkaan, jota pidetään työntekijöiden oikeuksia heikentävänä.

Lakot juontuvat vastustuksesta hallituksen työmarkkinareformeja ja sosiaaliturvan leikkauksia kohtaan, joita ammattiliitot väittävät kohdistuvan epäoikeudenmukaisesti työntekijöihin ja heikentävän heidän oikeuksiaan. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ilmaisi huolensa hallituksen haluttomuudesta neuvotella todeten, ”Olemme vedonneet hallitukseen, että se noudattaisi oikeudenmukaisempaa ja kohtuullisempaa lähestymistapaa. Hallitus ei kuitenkaan kuuntele työntekijöitä edustavia järjestöjä.”

Teollisuustoimintaan ovat osallistuneet kuuden suuren ammattiliiton jäsenet, erityisesti vaikuttaen Suomen Kuljetustyöntekijöiden Liittoon (AKT), ja se on johtanut merkittäviin häiriöihin Suomen vientisektorilla. Maaliskuun 11. päivästä lähtien satamatoiminnot ovat olleet täysin pysähdyksissä, mikä on aiheuttanut huomattavia seurauksia ilmassa ja maalla tapahtuvalle logistiikalle.

Lakon jatkamisen täydellisiä vaikutuksia Suomen talouteen ja globaaleihin toimitusketjuihin ei vielä tunneta, mutta on selvää, että jatkuva erimielisyys aiheuttaa merkittävää taloudellista rasitusta. SAK on ilmaissut olevansa valmis keskeyttämään lakot, jos hallitus osallistuu rakentavammin heidän huoliensa käsittelyyn. Tuleva viikko on kriittinen, jotta nähdään, voivatko neuvottelut lieventää jännitteitä ja saavuttaa ratkaisun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *