Suomen Ruokavirasto Kieltää Vaaralliset "Hot-Chip Challenge" MaissilastutImage: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Suomen Ruokavirasto on ilmoittanut poistavansa markkinoilta suositut ”Hot-Chip Challenge” tortillalastut, jotka sisältävät vaarallisen korkean kapsaisiinipitoisuuden.

Suomen Ruokavirasto on ottanut käyttöön toimenpiteitä kansanterveyden suojelemiseksi kieltämällä suositut ”Hot-Chip Challenge” maissilastut. Nämä lastut ovat tulleet tunnetuiksi äärimmäisen tulisuutensa vuoksi, mutta viraston tutkimukset ovat osoittaneet, että niiden sisältämä kapsaisiini on vaarallisen korkealla tasolla.

”Hot-Chip Challenge” tortillalastut, jotka on valmistanut tšekkiläinen Hot-Chip yritys, on markkinoitu äärimmäisenä välipalahasteena, houkutellen kuluttajia testaamaan maustesietokykyään. Ruokaviraston tieteellinen analyysi on kuitenkin paljastanut, että lastut sisältävät ennennäkemättömän kapsaisiinipitoisuuden, saavuttaen hämmästyttävät 1,5 miljoonaa Scoville-lämpöyksikköä (SHU). Vertailun vuoksi, Carolina Reaper -pippuri, jota pidetään yleisesti maailman tulisimpana chilinä, rekisteröi välillä 1,5 miljoonaa ja 2,2 miljoonaa SHU.

Kapsaisiinin liiallinen nauttiminen voi aiheuttaa useita haittavaikutuksia, kuten äärimmäisen polttavan tunteen suussa, kurkussa ja vatsassa, pahoinvointia, oksentelua, ripulia, punastumista, hikoilua, huimausta, sydämen tykytyksiä ja korkeaa verenpainetta. Vakavissa tapauksissa voi esiintyä hengitysongelmia ja jopa kouristuksia.

Ruokaviraston neuvonnassa korostetaan erityisesti potentiaalisia riskejä tietyille lääketieteellisille ryhmille, kuten astmaa, sydänongelmia tai gastroesofageaalisen refluksitautia (GERD) sairastaville henkilöille. Nämä yksilöt ovat alttiimpia kokemaan vakavia sivuvaikutuksia, jotka saattavat vaatia lääketieteellistä huomiota.

Viranomaisten toimenpiteiden jälkeen vähittäismyyjät ja jakelijat on ohjeistettu lopettamaan ”Hot-Chip Challenge” tortillalastujen myynnin ja poistamaan ne hyllyiltään. Virasto kehottaa myös kuluttajia, jotka ovat ostaneet lastuja, hävittämään ne välittömästi ja välttämään niiden syömistä.

Päätös kieltää lastut on herättänyt sekalaisia reaktioita yleisössä. Jotkut kiittävät Ruokaviraston ennakoivaa lähestymistapaa kansanterveyden suojelemiseksi, kun taas toiset ilmaisevat pettymyksensä suositun ja näennäisesti vaarattoman välipalan menettämisestä. Viranomaisten kanta pysyy kuitenkin vankkana, asettaen julkisen turvallisuuden ohimenevien kulinaaristen kokemusten edelle.

Tämä tapaus toimii järkyttävänä muistutuksena vastuullisen ruokamerkinnän ja kuluttajatietoisuuden tärkeydestä. Kuluttajien tulisi olla varovaisia ​​ostettaessa ja nautittaessa tulisia ruokia, erityisesti niitä, jotka on markkinoitu äärimmäisiksi haasteiksi. Myös terveydenhuollon ammattilaisten kuuleminen ennen tällaisten haasteiden kokeilemista on suositeltavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *