Tutkimus: Puolet suomalaisista kannattaa sotavalmisteluita tulevina vuosina

Tuoreen Yleisradion (YLE) kyselyn mukaan noin puolet suomalaisista uskoo, että maan tulisi valmistautua sotaan tulevina vuosina. Tämä ilmenee taustalla vallitsevista jännitteistä Venäjän ja Suomen välillä.

YLEn tekemässä kyselyssä 51% vastaajista oli sitä mieltä, että Suomen tulisi vahvistaa sotilaallisia puolustuskykyjään mahdollista Venäjän aggressiota vastaan. Tämä tulee ajankohtaiseksi, kun otetaan huomioon Suomen ja Venäjän pitkä yhteinen raja sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Suomi on historiallisesti ollut varuillaan itänaapurinsa suhteen. Tampereen yliopiston poliittisen tieteen tutkija Jyrki Haklin mukaan Ukrainan sota on lisännyt suomalaisten tietoisuutta maan kohtaamista turvallisuusuhatista. Hallitus on vastannut lisääntyneisiin turvallisuushuoliin kasvattamalla sotilasmenoja ja vahvistamalla yhteistyötä muiden NATO-maiden kanssa. Suomi harkitsee myös NATO-jäsenyyttä, mikä merkittävästi lisäisi maan turvallisuutta.

Vaikka sotavalmistelujen tarve nähdään tärkeänä, 56% suomalaisista ei usko sodan olevan todennäköinen tulevina vuosina. Tämä osoittaa, että yleinen mielipide asiasta on jakautunut. Haklin mukaan ihmiset ovat tietoisia riskeistä, mutta toivovat rauhanomaista ratkaisua Ukrainan konfliktiin.

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat jakautuneita myös NATO-jäsenyyden suhteen. Noin puolet (49%) kannattaa jäsenyyttä, kun taas 41% vastustaa sitä. Haklin mukaan NATO-jäsenyys on monimutkainen kysymys, jota hallituksen on harkittava huolellisesti ennen päätöksentekoa.

Kyselyn tulokset vaikuttavat merkittävästi Suomen hallituksen päätöksentekoprosessiin. Hallituksen odotetaan tekevän päätöksen NATO-jäsenyydestä lähikuukausina. Siihen asti suomalaiset jatkavat maansa turvallisuuteen liittyvän kysymyksen pohdintaa nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *