Tulvat uhkaavat Lappia: Teitä ja rakennuksia vaarassaKuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Lapin tulvariskit kohoavat, kun joet täyttyvät kevään sulamisvesistä. Huippu odotetaan tämän sunnuntain ja alkavan viikon aikana. Lapin ympäristökeskus on antanut varoituksia, sillä lumien sulaminen ja viimeaikaiset sateet aiheuttavat jokien tulvimista, mikä vaarantaa lähellä olevat tiet ja rakennukset.

Lumen nopea sulaminen ja sateiden lisääntyminen ovat nostaneet jokien vedenpintoja ympäri Lappia. Merkittävin nousu on tapahtunut Kemijoessa, jossa vedenpinta on jo ylittänyt tulvarajat useissa kohdissa. Samankaltaisia kehityksiä on havaittu Tornionjoessa ja Ounasjoessa, joiden vedenpinnat ovat nousseet nopeasti ja uhkaavat nyt vakavasti infrastruktuuria.

Ympäristökeskuksen ennusteiden mukaan erityisesti Ounasjoki on huolenaihe, sillä sen mahdollinen tulviminen voi vakavasti vaikuttaa rakennuksiin ja teihin. Viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti ja saattavat antaa lisää tieliikenteen rajoituksia ja evakuointimääräyksiä, jos vedenpinta jatkaa nousuaan.

Useita teitä on jo suljettu, ja joitakin rakennuksia on evakuoitu varotoimenpiteenä. Viranomaiset kehottavat alueen asukkaita ja matkailijoita pysymään ajan tasalla paikallisten pelastuspalveluiden päivityksistä ja noudattamaan turvallisuusohjeita.

Tulvavedet voivat olla vaarallisia, ja nopeasti nousevat vedet muodostavat merkittäviä riskejä. On suositeltavaa välttää lähestymästä tai ylittämästä tulvavesiä, sillä virrat voivat olla tarpeeksi voimakkaita viemään ihmisiä mukanaan.

Tilanteen odotetaan kehittyvän tulevina päivinä, ja paikalliset viranomaiset ovat valmiita toteuttamaan tarvittavia toimenpiteitä tarpeen mukaan. Yhteisöä kehotetaan pysymään valppaana ja noudattamaan viranomaisten ohjeita tässä haastavassa tilanteessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *