EU Sallii Silakan Kalastuksen Jatkumisen SuomenlahdellaFoto: Jakub Kapusnak /Unsplash

Euroopan unioni on päättänyt sallia silakan kalastuksen jatkumisen Suomenlahdella. Tämä päätös tehtiin sen jälkeen kun Euroopan komissio ehdotti silakan kalastuskieltoa alueella.

EU:n Maatalous- ja Kalastusneuvosto teki päätöksen tiistaina, 24. lokakuuta 2023. Alkuperäinen ehdotus kalastuskiellosta perustui huoliin vähenevistä silakankannoista Suomenlahdella. Kuitenkin Suomi väitti, että ehdotettu kielto olisi ollut liian tiukka ja se olisi vaikuttanut tuhoisasti suomalaiseen kalastusteollisuuteen.

Suomen maatalous- ja metsäministeri Sari Essayah ilmaisi tyytyväisyytensä EU:n päätökseen. Hänen mukaansa päätös on ”linjassa parhaimman tieteellisen neuvon, EU:n Yhteisen kalastuspolitiikan ja Suomen tavoitteiden kanssa”. Essayah korosti, että päätös mahdollistaa ”tavoitteellisen silakan kalastuksen tieteellisen neuvon mukaisesti”, suojellen samalla suomalaisten kalastajien toimeentuloa.

Silakan Kalastuksen Merkitys Suomelle

Silakan kalastus on merkittävä osa Suomen taloutta. Silakka on suosittu kala Suomessa ja sitä käytetään monissa ruokalajeissa, kuten graavilohessa, silakkasalaatissa ja silakkakeitossa. Silakan kalastusteollisuus työllistää tuhansia ihmisiä Suomessa.

Kalastuskiellon myötä suomalainen kalastusteollisuus olisi kärsinyt merkittävästi. Tämä olisi johtanut tuhansien työpaikkojen menetykseen ja miljoonien eurojen menetyksiin taloudelle. Onneksi EU:n päätös antaa suomalaisille kalastajille mahdollisuuden jatkaa silakan kalastusta kestävällä tavalla ja suojata heidän työpaikkojaan.

Kestävä Kalastus Suomenlahdella

EU:n päätös perustuu parhaimpaan tieteelliseen neuvontaan. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) on suositellut, että silakan kalastus voi jatkua Suomenlahdella, mutta kiintiöitä on vähennettävä silakankannan suojelemiseksi.

Vuoden 2024 kiintiö silakan kalastukselle Suomenlahdella on asetettu. Kiintiö on pienempi kuin vuonna 2023, mutta se sallii edelleen kestävän kalastuksen. EU työskentelee myös Suomen kanssa laatiakseen hallintasuunnitelman silakan kalastukselle alueella. Tavoitteena on varmistaa kalastuksen kestävyys ja suojella silakankantaa.

Johtopäätös

EU:n päätös jatkaa silakan kalastusta Suomenlahdella on voitto suomalaiselle kalastusteollisuudelle ja Suomen kansalaisille. Se näyttää myös EU:n sitoutumista kestävään kalastukseen ja yhteistyöhön jäsenvaltioiden kanssa.

Lue myös: F-Secure Aloittaa YT-Neuvottelut: Enimmillään 70 Työpaikkaa Uhattuna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *