Helsingin opiskelijat valtasivat kartanon vastustaakseen tuki leikkauksia Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Vastauksena hallituksen äskettäin tekemiin asumis- ja opintotukileikkauksiin, Helsingin opiskelijat ovat ottaneet haltuunsa Meilahden kartanon tanssisalin.

Miehitys alkoi lauantai-iltapäivänä osana laajempaa Students Against Cuts -liikkeen protestia. Ryhmä haastaa hallituksen sosiaalipolitiikan, joka heidän mukaansa kohtelee epäoikeudenmukaisesti opiskelijoita ja muita haavoittuvia ryhmiä nousevien elinkustannusten keskellä.

Historiallinen Meilahden kartano, sijaitseva osoitteessa Tamminiementie 6, on noussut viimeisimmäksi keskipisteeksi jatkuvassa kiistassa asumistukien ympärillä Suomessa. Sijainti aivan pääministerin virka-asunnon, Kesärannan vieressä ja ei kaukana presidenttiparin väliaikaisesta virka-asunnosta, korostaa ongelman kiireellisyyttä ja läheisyyttä maan johtoon.

Opiskelijoiden johtama aloite pyrkii kiinnittämään huomiota äskettäin hyväksyttyyn hallituksen kehysriiheen, joka toi mukanaan lisäleikkauksia asumis- ja opintotukiin. Nämä muutokset alkoivat vaikuttaa huhtikuussa, erityisesti opiskelijoita kovaa kohdellen, kun heidät siirrettiin yleisen asumistuen ulkopuolelle.

”Hallituksen leikkaukset vaikuttavat syvästi moniin ihmisiin. Muuttamalla tämän paviljongin vapaaksi tilaksi haluamme korostaa näiden politiikkojen kiireellistä tarkastelun tarvetta,” totesi Opiskelijoiden leikkauksia vastustavan liikkeen edustaja. Paviljongin sijainti merkittävien hallinnollisten asuinpaikkojen läheisyydessä korostaa protestin näkyvyyttä ja opiskelijoiden vetoomusta huomion saamiseksi.

Tämä valtaus tapahtuu aikana, jolloin Suomessa elinkustannukset ovat nousussa, ja pääomaverotuksen muuttamattomuus on edelleen kiistanalainen kysymys. Opiskelijaliike on arvostellut hallituksen priorisointia, väittäen, että taloudellisen tiukkuuden taakka asetetaan epäsuhtaisesti nuorille ja vähävaraisemmille kansalaisille.

Protestin jatkuessa koko kansan katseet ovat kohdistuneet Meilahden kartanoon, odottaen nähdäkseen, miten hallitus vastaa opiskelijoiden rohkeaan kansalaisaktivismiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *